Ministerstvo dopravy nevylučuje zvýšenie mýtnych pokút

23.01.2013 Bratislava

Bratislava 23. januára (TASR) – Zvýšenie mýtnych pokút ministerstvo dopravy v budúcnosti nevylučuje.

Rezort pod vedením ministra Jána Počiatka (Smer-SD) práve pripravuje návrh zákona o elektronickom výbere mýta a v súvislosti s tým prebiehajú na ministerstve vnútorné diskusie aj o nastavení celého systému mýtnych pokút a ich výšky.

"Zatiaľ nemôžeme vylúčiť, že v budúcnosti dôjde aj k prehodnoteniu výšky pokút," uviedol pre TASR hovorca ministerstva dopravy Martin Kóňa. Zákon o elektronickom výbere mýta však neprešiel ešte ani vnútrorezortným pripomienkovým konaní. Podľa Kóňu je tak zatiaľ predčasné hovoriť o výške pokút.

Mýtne pokuty znížil približne o polovicu oproti pôvodnej hranici bývalý minister dopravy Ján Figeľ (KDH) v roku 2011. Napríklad z úrovne 2655 eur pri správnom konaní klesli pokuty za jazdu po spoplatnenom úseku bez platenia mýta na výšku 1300 eur. V blokovom konaní je teraz pokuta 700 eur, pôvodne mala úroveň 1655 eur.

Figeľ ale znižoval pokuty s tým, že ak sa po tomto opatrení zvýši počet hriešnikov, pokuty opäť stúpnu. Podľa mýtnej firmy SkyToll vzrástli za rok 2012 mýtne prehrešky oproti roku 2011 o 18,1 %. V porovnaní s 1. polrokom 2011, teda s obdobím pred znížením pokút, vzrástol priemerný mesačný počet priestupkov v roku 2012 o 30,3 %.
 

Vyberte región